La revedere, 2021! Bine ai venit, 2022!

ianuarie 5, 2022

       Privind printr-o sticlă goală de vin anul care a trecut, îmi dau seama că pentru mine nu a fost chiar atât de rău. Chiar dacă sunt o persoană introvertită, mi-au lipsit în anumite momente interacțiunea cu oamenii, evenimentele culturale, mersul la birou și pauzele de cafea cu colegii, chiar și îmbulzeala de la metrou. În alte situații, să fiu puțin cinic, m-am bucurat de restricții, parcă prin unele locuri a fost mai mult aer, mai mult spațiu, mai mult bun simț și civilizație. 365 de zile mi se pare că au trecut cu viteza unui intercity (nu de la noi din țară, evident), nu am reușit să scriu atât cât mi-am propus, însă, din fericire, aveam ceva texte care își așteptau cuminți rândul într-un sertar virtual.

       Astfel, în primele luni ale lui 2021, povestirea horror „Capra dracului”, despre un student prins fără voie în conflictul de generații între două familii și ființele supranaturale din jurul lor, a fost publicată în Antologia CSF 2020 a Editurii PAVCON. Această antologie face parte dintr-un proiect în care autorii și editura și-au donat drepturile de autor, respectiv profitul, pentru a tipări și oferi cărți de povești copiilor mai puțin norocoși. Mai multe detalii despre acest proiect găsiți aici.

       În luna mai, încă un semn bun pentru mine: pe platforma culturală „O mie de semne” a scriitorului Gelu Diaconu a apărut  „Darul Angelinei”, povestea tristă și emoționantă a unui copil special care crede în puterea viselor. Salutări, Gelu! Mă bucur că am avut ocazia să ne și cunoaștem personal.

       „N-o să afle nimeni”, un text scris inițial pentru un alt proiect, suspendat momentan, pentru că planurile au uneori prostul obicei de a se schimba din mers, a fost publicat în numărul 12 al revistei Galaxia 42. Ce să vă mai spun despre ea, în afară de faptul că este punctul de plecare al romanului „I put a spell on you…”, apărut la Editura LITERA, în colecția Biblioteca de Proză Contemporană, coordonată de Doina Ruști?

       Și tot în vara în care primul jucător de golf al țării anunța că românii au învins pandemia, a apărut și „treisprezece”, antologia de proză fantastică publicată de Editura LITERA, ce conține 16 proze, scrise de 13 scriitori, unde sunt prezent și eu cu textele „Cad oameni” și „Judecata de Apoi”. Am fost onorat de invitația de a participa la acest proiect și mă bucur că am avut ocazia să-i cunosc pe o parte din autorii prozelor din antologie, la evenimentele dedicate lansării, de la Muzeul Național al Literaturii Române, Biblioteca Națională sau de pe plaja Neversea din Constanța. (PS: a fost tare frumos evenimentul de la Constanța, prima mea lansare de carte pe plajă și promit că nu va fi ultima).

       Apoi, v-am spus de mai multe ori că îmi place revista OPT Motive, care de vreo două luni apare atât în format digital, cât și pe hârtie. Ei bine, găsiți aici textele publicate de mine: povestirile „Încă mai e viață-n noi…” și „Dracula: Treizeci de arginți”, plus câteva articole.

       În octombrie am participat pentru a doua oară la festivalul AntareSFest organizat de clubul Antares din Brașov, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de existență. A fost o surpriză pentru mine că, în urma votului electronic (bazat pe achiziționarea unui bilet de participare) al membrilor și simpatizanților din toată țara, romanul meu, „I put a spell on you…” a fost desemnat Cel mai bun roman SFFH apărut în anul 2020.   (SFFH = Science Fiction, Fantastic, Horror)

       Ucenicul solomonarului” este ultima proză scurtă apărută în 2021, chiar pe 31 decembrie, în revista Galaxia 42, și este tot o poveste tristă și emoționantă, despre speranță, inspirată din mitologia românească.

       Pe lângă scris și citit, pe lângă provocările profesionale din cealaltă viață, cea reală, am avut ocazia să răspund întrebărilor despre scris și cursuri de scriere, despre lumea literară, despre romanul „I put a spell on you…”, despre ce intenționez să scriu acum și o să uit cu siguranță peste un an, în cotidianul Gândul, în ziarul Impact Local, în revistele online Galaxia42 și Viitorul României.  În scris mi-a fost mai ușor, recunosc că prefer să am timp de gândire, să întorc o frază de zece ori, până îmi place cum sună.

       Ceea ce mă sperie (încă) sunt video-interviurile sau participările la diferite evenimente cu public. Am avut câteva și am reușit să le supraviețuiesc: două întâlniri la „2 P/s (Doi prozatori pe săptămână)” cu scriitorii Alexandru Lamba și Mihail Victus, proiect realizat de Doina Ruști și Editura LITERA, găzduit de Muzeul Național al Literaturii Române, și un interviu cu scriitorul Florin Spătaru, pentru Colțul de cultură al Orange Romania. Promit că în viitor mă voi descurca mai bine, intenționez să urmez niște cursuri de public speaking și apoi… Vote Trușcă for President, mai rău n-are cum să fie. 😈

        Dacă pe lângă toate astea mai pun obținerea a patru certificări profesionale și o schimbare a locului de muncă în ultimele zile ale lui 2021, chiar n-a fost rău deloc anul care tocmai s-a încheiat. Mi-aș dori și aș dori tuturor ca 2022 să fie mult mai reușit, însă cel mai important e ca oamenii să fie mai buni: cu natura, cu animalele, cu noi înșine, cu cei dragi, cu necunoscuții de la semafor și de la coadă la supermarket.

       Aveți grijă de voi și de sănătatea voastră mentală.

       Cu drag, Allex Trușcă!

 

 

3 People reacted on this

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.