Recomandare de film – Promisiunea zorilor

octombrie 31, 2018

        Promisiunea zorilor (Promise at Dawn, titlu original La Promesse de l’aube), apărut in 2017 în regia lui Eric Barbier este cea mai recentă adaptare a romanului autobiografic cu același nume al romancierului francez Romain Gary, (pe numele său real Roman Kacew), de două ori câștigător al Premiului Goncourt, dar și regizor, diplomat și pilot în al doilea război mondial.

        Filmul prezintă parcursul lui Romain, de la copilăria sa în Vilnius, adolescența petrecută în Nisa, participarea în cel de-al doilea război mondial, primele sale reușite literare, toată existența sa fiind controlată de visele și dorințele mamei sale. Este o poveste despre sacrificiu (atât din partea mamei cât și a tânărului care se străduiește să-i respecte dorințele), despre ambiție, dorința de libertate și de depășire a condiției de om simplu.

        Mama sa, o fostă actriță de origine evreică, este încredințată că fiul său va ajunge un om important și face tot posibilul pentru a-i pregăti acest viitor. Astfel, îl vede pe Romain ca pe un nou Tolstoi sau Victor Hugo, un viitor ambasador sau general al Franței, un Casanova, și este convinsă că fiul său va fi un artist renumit. Copilul încearcă pe rând să pătrundă tainele muzicii, dar fără succes; este atras de pictură, însă este împiedicat de mamă sub pretextul că nu vrea să moară la 35 de ani ca Van Gogh, așa că alege să se refugieze în literatură.

         Nina Kacew (interpretată magistral de Charlotte Gainsbourg) îl controlează pas cu pas, intervenind în absolut toate aspectele vieții fiului său: în prima lui poveste de iubire la vârsta de 9 ani, în adolescență, când îl surprinde în pat cu tânăra menajeră, în alegerea orașului unde Romain va merge la facultate, în stagiul militar al acestuia, repetându-i obsesiv să scrie. Știe că trebuie să-i ofere fiului său cele mai bune condiții și pentru asta e dispusă să facă tot felul de sacrificii: printr-un șiretlic, pune pe picioare o casă de modă la Vilnius, iar cu banii obținuți îi asigură fiului cursuri de dansuri, de bune maniere, de scrimă și de folosire a pistolului. Ulterior, ia totul de la zero în Franța, unde, datorită talentelor sale, reușește să devină proprietara unui hotel. Toată viața ei se învârte în jurul a două axe: băiatul și… Franța, care pare pentru ea un fel de tărâm al făgăduinței. Mi-a placut foarte mult sfatul pe care i-l dă micului Romain când vine cu hainele murdare și plin de sânge, în urma unei bătăi pentru fata de care era îndrăgostit la 9 ani: „Sunt 3 motive pentru care merită să te bați: pentru femei, pentru onoare și pentru Franța” dar și planul ei de a-l face erou, propunându-i să-l asasineze pe Hitler.

        Cu toate că uneori tânjește după libertate, și chiar încearcă să-i aranjeze Ninei o relație cu un pictor, Romain este tot timpul conștient de sacrificiile făcute de mama sa și face tot posibilul ca dorințele ei  să fie îndeplinite. Deznodământul îl descoperiți vizionând acest film sau citind cartea. Sau dacă aveți posibilitatea, faceți-le pe amândouă.

        Din punctul meu de vedere, au fost două ore în care am râs și am suferit alături de tânărul Romain, am simțit satisfacția apariției primului material publicat în ziar, am împărtășit aceeași atracție față de Marea Mediterană, m-am bucurat de reușitele lui împreună cu Nina Kacew, am trăit cu maximă intensitate scenele de război și momentul în care a fost decorat de Charles de Gaulle. Pot spune că a meritat din plin.  Așa că dacă aveți ocazia să-l vedeți, ar fi păcat să o ratați. Și poate dacă ați citit cartea, îmi spuneți și mie părerea voastră.

        Aveți în continuare și un trailer, dacă eu nu am reușit să vă conving.

 

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.