Jurnal de călătorie și câteva ponturi: Costa Brava

iunie 28, 2019

Lloret del Mar

        A trecut aproape un an de când am revăzut Costa Brava și deja mi-e dor de ea. Îmi propusesem când m-am întors din concediu să scriu un articol, așa cum îmi propun de multe ori, însă dintr-un milion de motive n-am făcut-o. Și mi-am amintit de asta când am văzut recent pozele postate de Ela, o prietenă dragă. Din păcate, memoria mea e cam scurtă de la o vreme, așa că nu îndrăznesc să sper că voi reuși să trasmit emoția pe care am simțit-o în acele 7 zile petrecute în Lloret del Mar. Doar credeți-mă pe cuvânt că a fost poate cel mai frumos concediu de care îmi amintesc.

        Dacă nu ați auzit până acum de Costa Brava, este situată în nord-estul Spaniei, în provincia (separatistă) Catalonia, pe o lungime de aproximativ 200 km, pe malul Mediteranei, oferind un amestec superb de munte și mare. Se găsesc, până la granița cu Franța numeroase orășele, comune, stațiuni și plaje, multe plaje. Printre stațiuni aș putea aminti Blanes, Callela, Santa Susanna, Pineda de Mar, Lloret del Mar, Tossa de Mar, Malgrat del Mar.

        Vizitasem  și în 2012 Costa Brava, atunci petrecusem tot 7 zile în Santa Susanna, așa că am vrut ceva diferit. Și pentru că nu sunt genul de om care eșuează pe malul mării de dimineața până seara, am ales Lloret del Mar. Și din păcate, cele șapte zile petrecute în vara trecută nu mi-au fost suficiente să descopăr tot ce avea de oferit acest orășel, mai ales și datorită faptului că am alocat ceva timp și pentru a vizita alte locații. Mi-au plăcut foarte mult plajele, nu foarte mari, însă aveai suficient loc să-ți pui prosopul direct pe nisip, (dacă nu voiai șezlonguri contra cost) și nimeni nu se uita ciudat la tine ca pe litoralul nostru. Despre mâncare, berile Estrella Dam și San Miguel băute pe plajă sunt priceless. 😛 De data aceasta, am ales un sejur organizat printr-o agenție, cu cazare all inclusive la Gran Hotel Flamingo, la câteva minute de mers pe jos de de plajă, de autogară, de centrul stațiunii, de supermarketuri, de cluburi. În traducere, la câteva minute de mers pe jos de tot. Despre hotel, numai de bine, mâncare multă, variată, la fiecare masă aveam câte o sticlă de vin  și una de apă inclusă, așa că voiam sau nu, trebuia să bem. Doar suntem români, nu facem risipă. Ce nu mi-a plăcut prea mult era puhoiul de turiști ruși care se pare că aveau alt regim acolo, în sensul că ei nu aveau băutura inclusă. Așa că dacă trebuia să te duci să-ți iei mâncare, trebuia ca însoțitorul să rămâna să păzească sticlele de pe masă mai ceva ca pe Bucovina. După vreo două zile de asemenea război psihologic, conaționalii tovarășului Putin au învățat să-și cumpere votcă de la supermarketul din apropiere și s-o introducă pe furiș în restaurant. Ca o paranteză, cred că singurul loc unde nu o să găsești turiști ruși pe timpul verii este… Rusia. Că în rest m-am împiedicat cam peste tot de ei și e al naiba de greu de interacționat cu ei, pentru că cea mai mare parte din cei pe care i-am văzut știau engleză cum știam eu rusă.   Să vă dau un sfat care poate vă e util:  în unele magazine de suveniruri din Lloret care sunt gestionate de  indieni sau pakistanezi, prețurile sunt cam negociabile. Adică merge pe sistemul următor: tu te uiți la produsul X care are afișat prețul, indianul te ochește, vine la tine, tu pui obiectul la loc și ăla e posibil să îți ofere un discount. Poate vă ajută informația asta.

        Împrejurimile. În afară de plajele din Lloret del Mar, de terase, de castel și grădini, aveți posibilitatea să vizitați și celelalte stațiuni din zonă, cu transportul public. Sau, dacă luați autobuzul până la Blanes, de acolo vă puteți plimba cu trenurile Renfe până la Barcelona. Noi am ales să ne plimbăm într-o zi prin vreo 4 stațiuni. Am luat dimineața un autobuz către cea mai îndepărtată dintre ele, am luat plajele la rând, iar seara am ajuns la Lloret del Mar.

Lloret del Mar

        Barcelona. De obicei, agențiile de turism locale sau cele românești or să vă propună două excursii diferite de câte o jumătate de zi, una cu plecare de dimineață în care vi se va face un tur al orașului, probabil opriri la Parcul Guell, Sagrada Familia, Casa Mila, Casa Batlo, Las Ramblas, Plaza Catalunya și o excursie de seară, pentru a vedea fântânile de la Montjuic. Sfaturile lui Trușcă: Dacă nu cumva ați câștigat la loto, vă sugerez să mergeți în Barcelona pe cont propriu. În autogara din Lloret del Mar sunt autocare din oră în oră către Barcelona, iar biletul costă 10 euro pe direcție.  Din celelalte stațiuni puteți lua trenul care circulă la fiecare jumătate de oră. Puteți pleca de dimineață, să vizitați ce v-ați propus, puteți să vă bronzați la plaja Barcelonetta, să stați până seara și vedeți și fântânile. Acolo o să fie aglomerație ca la protestul din 10 august, doar că nu vă bat jandarmii. Există totuși posibilitatea ca portofelul vostru să plece fără voi prin puhoiul ăla de lume, așa că fiți cu băgare de seamă. Mergând cu transportul public economisiți câteva zeci de euro pe care îi puteți investi într-o paella și o carafă de sangria. Ole! Dacă aveți de gând să vizitați Sagrada Familia și Parcul Guell este bine să vă faceți rezervare online și să vă alegeți ora la care veți intra. Are același preț, dar scutiți câteva ore de stat la coadă. Și nu aruncați gunoaie pe stradă, localnicii sunt foarte supărați din cauza afluxului de turiști, unii dintre ei trecând ca gâsca prin apă prin cei șapte ani de acasă.  În Barcelona puteți vedea și acvariul, sunt o grămadă de obiective turistice, cu prețuri un pic cam mari. (initial scrisesem exagerate, dar să nu creadă lumea că-s zgârcit am mai diluat).

        O seara specială la Castelul din Tordera, preferata mea. Ce-i așa special? Păi… dacă v-aș spune că puteți intra într-un castel medieval, la un fel de banchet, iar în mijloc se află un teren de turnir în care cavaleri se luptă cu bandiți pentru prințese, se duelează în uralele spectatorilor? Iar tu stai în tribună, mănânci un pui la rotisor cu mâna și bei o sticlă de vin în timp ce-i aclami pe favoriți? Dar stai, asta nu e tot! După ce se termină spectacolul, ești invitat într-o altă sală, unde urmează un spectacol incendiar de flamenco. Credeți-mă, doamnelor, o să vă fluture ochii ca la melc la vederea acelor dansatori. Domnilor, stați liniștiți, aveți și voi cu ce să comparați frumusețea și formele partenerelor voastre. Sfaturile lui Trușcă: 1) ca să ajungeți acolo, se poate face doar în grupuri organizate de agenții locale. În mod straniu, au prețuri diferite pentru același eveniment. Cele pentru ruși mi-au părut mai scumpe. Interesați-vă în mai multe locuri. 2) deși pare mai palpitant, dacă vă așezați în primele rânduri ale tribunelor, riscați să mâncați puiul cu nisip aruncat de copitele cailor sau chiar cu miros de bălegar. C-așa era pe vremuri. 3) după ce se termină reprezentația cu cavalerii și caii, încercați să vă deplasați cât mai rapid în cealaltă încăpere pentru a prinde locuri mai în față la spectacolul de flamenco.

        Tossa de Mar. E o stațiune despre care nu știam nimic și care m-a lăsat cu gura căscată. Puteți ajunge aici cu autobuzul din Lloret del Mar. (din celelalte stațiuni luați trenul până la Blanes și din gară vă ia un autobuz care vă lasă în autogara din Lloret del Mar). Merită să stați o zi întreagă aici, fie la plajă, fie prin cetatea medievală sau pe la restaurant.

        Girona. Se poate ajunge din Lloret del Mar cu autobuzul.  Are tot ce își dorește cineva care este fascinat de lumea medievală: Cartierul Evreiesc El Call locuit de evrei între 985-1495, o baie arabă ca în filme de prin secolul al XII-lea, un zid medieval construit inițial de romani, reconstruit de Carol cel Mare și extins în secolul al XIV-lea pe care vă puteți plimba și admira orașul de sus, Catedrala din Girona din secolele X-XI, unde puteți admira Tapestry of Creation, un fel de carpetă care reprezintă facerea lumii, datând din secolul al X-lea.  Nu vă pasionează istoria? Să încerc cu altceva. Știați că  o parte din sezonul al VI-lea din Game of Thrones a fost filmat în Girona? Catedrala din Girona a fost folosită ca Septul lui Baelor, unde regina Margaery a fost judecată, pe străzile dinaintea ei și-a plimbat Jaime Lannister calul, Arya a cerșit un pic prin cartierul El Call, Samwell Tarly și Gilly au vizitat mânăstirea benedictină sau Citadela Maesterilor, iar orașul liber Braavos este o parte din Girona. Mai e nevoie să spun ceva? Winter is coming!

        Aș mai putea spune multe, dar mă opresc aici. Îmi doresc să vizitez într-un viitor apropiat și Valencia, Toledo, Cordoba, Cadiz, Madrid. (Recunosc, asta a fost un fel de „Mă primiți și pe mine pe la voi?”) . Recunosc, iubesc Spania, și tocmai de asta, acțiunea următorului meu roman, un historical fiction, se petrece aici, pe timpul Inchiziției Spaniole, la începutul secolului al XVI-lea. Îi voi acorda mai multă atenție cum reușesc să termin colecția de povestiri inspirate din folclorul și mitologia noastră, în special din zona Olteniei. Nici n-aveți idee ce creaturi bântuie pe meleagurile noastre.

 PS: ca să ai o vacanță plăcută și tu și cei din jur, citește și ce nu ar trebui să faci în vacanță. Click aici.

7 People reacted on this

  1. Cat de frumos ai povestit și cuprins experientele care ar trebui sa le aibă fiecare turist venit pe aceste meleaguri minunate. Într-adevăr Spania oferă niște peisaje de vis, mâncare buna, obiective turistice ce iți taie răsuflarea și te lasă sa visezi cu ochii deschiși către epocile trecute. Ma bucur ca mi-am petrecut concediul acolo și cu siguranța o sa revenim pentru tot ce nu am apucat sa vizitam.

  2. Te ador pentru descrieri si poze! Eu nu am vazut decat Barcelona… dar m-a impresionat mult. (Cat despre rusi… stii ce este mai grav? Ca in toata Europa si imprejurimile, se uita vanzatorii la mine si incearca sa mi se adreseze, cat mai natural, in rusa… Si bineinteles ca, daca sunt in grup, sunt prima din grup care pateste asta. Si jur ca nu am pe nimeni in arborele genealogic…)

  3. Foarte frumos si util articolul, iar sfaturile sunt binevenite. Imi place genul acesta de abordare, care cumuleaza farmecul descrierilor cu informatii practice. Cand am fost la Roma, toti ne vorbeau in spaniola, sunt curioasa ce ar face in Spania. Multumesc pentru impresii si informatii!

  4. Mulțumesc, consider că întotdeauna niște sfaturi sunt binevenite. Când am fost eu la Roma, toți vorbeau în română și se uitau după portofele. În Spania sunt mari șanse să îți vorbească în rusă. La fel și în Cipru, Croația, Muntenegru… O să vezi în țările astea o grămadă de agenții turistice deținute de ruși, agențiile imobiliare au anunțurile în limba rusă, vodca se găsește la sticle mari… 😀

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.